Basiscursus relaties en seksualiteit. Leer praten over seksuele gevoelens, relaties en weerbaarheid

Na deze vorming kan de deelnemer:
- Zijn visie scherpstellen:
Je kan de eigen visie op seksualiteit- en relatiebeleving bij personen met een beperking verfijnen en verhelderen.
- Ondersteuning bieden:
Je leert relationele en seksuele noden bij cliënten herkennen en benoemen om vervolgens de gepaste ondersteuning te zoeken en/of zelf aan te bieden.
- Effectieve dialogen voeren:
Je kan het gesprek over seksualiteit en relaties op een professionele manier aangaan met personen die je begeleidt en met collega’s.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
vr 06 december 2024 09:30 - 16:30 Clemenspoort Overwale 3/1 Gent
vr 13 december 2024 09:30 - 16:30 Clemenspoort Overwale 3/1 Gent

Programma

Deze vorming is van grote waarde voor iedereen die betrokken is bij het thema relaties en seksualiteit bij personen met een beperking. Leer hoe je op een open en respectvolle manier kan praten over seksuele gevoelens, masturbatie, relaties, seksuele geaardheid en weerbaarheid.

Tijdens deze vorming wordt je uitgenodigd om je eigen perspectieven op seksualiteitsbeleving bij personen met een beperking te verkennen. We bieden je verschillende brillen om dit complexe thema te benaderen. Via interactieve oefeningen en boeiende dialogen onderzoeken we de waarden en normen die hierbij een rol spelen.

Op dag twee duiken we dieper in de praktijk. We delen concrete methodieken waarmee je effectief het gesprek over seksualiteit en relaties kan aangaan. Daarbij behandelen we specifieke casussen van cliënten en reiken we praktische handvatten aan voor communicatie en ondersteuning.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- doceertechniek
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- casusbespreking aan de hand van een intervisiemodel
- zelf ervaren
- evaluatie.

OVER DE LESGEVER
Cathy De Feyter is orthopedagoog en seksuoloog. Ze geeft vorming en coaching aan jongeren en volwassenen met een beperking, ouders en professionele begeleiders over het thema relaties en seksualiteit. Ze praat graag over thema’s waar anderen van blozen, zoals ‘hoe raak je aan de praat’ tot ‘praten over kinderwens’.

VOOR WIE
Begeleiders uit de sector die hun cliënten met een verstandelijke beperking gepast willen ondersteunen bij hun vragen rond relaties en seksualiteit.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 06 dec 2024 | 09:30 - 16:30 Duur: 2 dagen Opleider: Cathy De Feyter
Code vorming: 319-24BC3 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector