Omgaan met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem
Na deze vorming:
- kan je een samenwerkingsrelatie met familieleden in de steigers zetten, zich helder positioneren en familieleden uitnodigen als partner/co-onderzoeker in 'hoe zich verhouden in de moeilijkheden en uitdagingen?'
- heb je inzicht in de complexiteiten, ambivalenties en dilemma's waar deze familieleden voor staan en deze bespreekbaar maken
- kan je verschillende methodische ingangen toepassen in het hulpverleningsproces.
Sessies
Programma
Ben jij hulpverlener en wil je leren hoe je familieleden van mensen met een verslavingsproblematiek kunt ondersteunen zonder direct oplossingen aan te dragen? Wil je inzicht krijgen in de complexiteiten en dilemma’s waarmee zij te maken hebben? In deze tweedaagse vorming ontwikkel je vaardigheden in het opbouwen van effectieve samenwerkingsrelaties.
Dag 1: Fundamenten van ondersteuning
- Complexiteiten en dilemma’s: Verken de ambivalenties en dilemma’s waar familieleden mee te maken hebben.
- Samenwerkingsrelatie opbouwen: Leer hoe je familieleden kunt ondersteunen zonder kant-en-klare oplossingen te bieden en hoe je een samenwerkingsrelatie opbouwt.
- Theoretisch kader: Krijg inzicht in de theorieën die aan de grondslag liggen aan effectieve ondersteuning.
- Sense of agency: Werk aan het versterken van het besef van invloed bij familieleden en pas dit toe op je eigen casuïstiek.
- Methodische ingangen: Ontdek methodische ingangen om familieleden te ondersteunen.
- Ruimte voor probleemverhalen: Leer hoe je ruimte maakt voor probleemverhalen naast aandacht voor goedlopende terreinen.
Dag 2: Verdieping en praktische aanpak
- Omgaan met schuld- en schaamtegevoel: Begrijp de invloed van sociale perspectieven en discoursen op schuld- en schaamtegevoelens en leer hoe je hiermee om kunt gaan.
- Bewaken van zelfzorg bij ouders: Ontvang tips en technieken om ouders te helpen hun zelfzorg te bewaken, ondanks de vele vormen van zorg en betrokkenheid.
- Weerstand begrijpen en hanteren: Verken hoe je weerstand bij familieleden kunt begrijpen en effectief kunt hanteren.
- Afsluiting en evaluatie: Reflecteer op wat je hebt geleerd en deel je ervaringen met de groep.
WERKVORMEN EN METHODIEK
We werken met groepen van maximaal 14 deelnemers waarbij theoretische concepten (gebaseerd op het systeemdenken) afgewisseld worden met praktische toepassingsoefeningen. Er is ruimte voor uitwisseling en het inbrengen van eigen casuïstiek.
VOOR WIE
Hulpverleners in hun praktijk te maken hebben met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem, hetzij individueel hetzij in groepsverband.
OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.