Dwang of herhaalgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking

Na deze vorming kan je:
- kijken naar herhaalgedrag als een signaal
- onderscheid maken tussen herhaling en dwang
- strategieën ontwikkelen om met complex gedrag als dwang om te gaan.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
vr 17 oktober 2025 09:00 - 16:00 VZW 't Pelterke Jeugdlaan 4 Overpelt

Programma

Wil je leren hoe routines en rituelen een gevoel van veiligheid kunnen bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, maar ook hoe ze problematisch kunnen worden? Tijdens deze vorming ontdek je de balans tussen de steun en de beperking.

Wat ga je leren?
Veiligheid door herhaling
Routines en rituelen spelen een cruciale rol in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Ze bieden structuur en voorspelbaarheid, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en rust.

Wanneer herhaling problematisch wordt
Hoewel herhaalgedrag vaak helpt, kan het ook een belemmering vormen. Wanneer routines pathologisch worden, kunnen ze leiden tot obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Het herkennen van deze grens is essentieel voor effectieve begeleiding.

Persoonlijke strategieën
Door dwang vanuit verschillende perspectieven te bekijken, ontwikkelen we strategieën die passen bij de individuele behoeften van je cliënt. Deze aanpak helpt je om op maat gemaakte ondersteuning te bieden.

Voorwaarde
Basiskennis van het kader van Anton Došen is een must, naast kennis over inschalen bij emotionele ontwikkeling.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- inspelen op casussen, vertrekkend vanuit theorie
- werken in groepjes
- powerpoint, filmpjes, mentimeter

VOOR WIE
Leefgroepbegeleiders en middenkaderleden.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 17 okt 2025 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: PsySense
Code vorming: 319-25DH1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector