Hechting bij personen met een verstandelijke beperking, veilig of onveilig

Na deze vorming kan je:
- onderscheid maken tussen hechtingsproblemen, hechtingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen
- kritisch kijken naar hoe je zelf omgaat met mensen met hechtingsproblemen
- begrip opbrengen voor het claimend gedag van mensen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
vr 12 september 2025 09:00 - 16:00 Clemenspoort vzw Overwale 3/1 Gent

Programma

Ben je werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wil je beter begrijpen hoe hechtingsproblemen hun ontwikkeling en welzijn beïnvloeden? Schrijf je in voor deze vorming en leer hoe je bijdraagt aan een veilige hechting.

Wat ga je leren?
Belang van veilige hechting
Een veilige hechting is essentieel voor het ervaren van goede kwaliteit van leven. Het helpt je om bv gezonde relaties aan te gaan maar ook om te gaan met afscheid. Tijdens deze vorming leer je waarom hechting zo belangrijk is en hoe je dit kunt bevorderen bij je cliënten.

Gevolgen van onveilige hechting
Onveilige hechting kan leiden tot diverse problemen, zoals moeilijkheden in relaties en het omgaan met stressvolle situaties. Je krijgt inzicht in hoe onveilige hechting zich uit en wat de impact kan zijn op het gedrag van je cliënten, inclusief zelfverwondend gedrag.

Herkennen van hechtingsproblemen
We besteden veel aandacht aan het herkennen van hechtingsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Door de signalen tijdig op te merken, kun je beter inspelen op de behoeften van je cliënten en hen de juiste ondersteuning bieden.

Handvaten voor begeleiding
Je krijgt praktische handvaten en strategieën aangereikt om effectief om te gaan met hechtingsproblematiek. Deze tools helpen je om je cliënten te begeleiden naar een veiliger en stabieler emotioneel welzijn.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Inspelen op noden van cursisten, in die zin een redelijk 'open' aanbod.
Powerpoint, filmpjes, Mentimeter.

VOOR WIE
Leefgroepbegeleiders en anderen.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 12 sep 2025 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: PsySense
Code vorming: 319-25HB1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector