Belevingstraject - Zorgen voor intenser spel, met een boeiende ruimte lukt het wel

Na deze vorming kan je:
- door middel van je ruimte intens spel mogelijk maken
- de ruimte doordacht inrichten in verschillende uitnodigende speelzones
- vertellen uit wat een ‘rijk basisaanbod’ bestaat
- de eigen ruimte kritisch onder de loep nemen en in functie van vaststellingen veranderingen aanbrengen.
Je hebt de kans kregen om via een bezoek aan een groepsopvang baby’s en peuters inspiratie op te doen voor je eigen opvang.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
ma 12 mei 2025 09:00 - 12:00 Online - -
di 20 mei 2025 09:00 - 12:00 - - -
wo 18 juni 2025 09:00 - 12:00 Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Schapenstraat 34 Leuven

Programma

Tijdens dit traject wordt je ondergedompeld in de kracht van doordachte speel- en leefruimtes.

Het traject bestaat uit 3 contacten waarin je enerzijds input en inspiratie krijgt rond het inrichten van ruimtes. Anderzijds krijg je de kans om te ‘gluren bij de buren’ en word je uitgedaagd om je eigen ruimte kritisch onder de loep te nemen.

Tijdens het eerste online gedeelte wordt heel concreet de basisprincipes rond inrichting a.d.h.v. beeldmateriaal geïllustreerd. We kijken samen naar welke veranderingen nodig zijn om intens spel mogelijk te maken. Vergis je niet, een rijk aanbod hoeft zeker niet duur te zijn. Vaak heb je zelf al schatten in huis die de betrokkenheid kunnen verhogen.

Tijdens het tweede deel bezoeken we een groepsopvang baby’s en peuters. Aan de hand van een observatieopdracht brengen jullie de sterktes en eventuele groeikansen betreffende de inrichting en het aanbod in kaart. In welke speelzones zie je hoge betrokkenheid en waar zie je betrokkenheid dalen? We maken ter plaatse tijd voor een uitwisselronde en reflectiemoment.

Je gaat terug naar de eigen praktijk, dit keer met een concrete opdracht. Deze opdracht bespreken we tijdens het 3de contactmoment. Hier komen we opnieuw samen om ervaringen te delen. De focus ligt hier op uitwisseling en het inspireren van elkaar.

WERKVORM EN METHODIEKEN
We vertrekken steeds vanuit een theoretisch kader dat aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden tastbaar wordt gemaakt voor de deelnemers. Aan de hand van verschillende reflectieopdrachten en oefeningen dagen we de deelnemers uit hun eigen handelen kritisch onder de loep te nemen. In deelteams bedenken ze samen hoe ze het werken rond emoties een vaste plek kunnen geven binnen hun eigen organisatie. Er wordt ruimte voorzien voor uitwisseling en het leren en inspireren van elkaar.

DOELGROEP
Kinderbegeleiders groepsopvang
Leidinggevenden en pedagogisch coaches groeps- en gezinsopvang.

DUUR
3 halve dagen

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer.

Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Deze vorming zal enkel in het open aanbod worden aangeboden

Praktisch

Startdatum: 12 mei 2025 | 09:00 - 12:00 Duur: 3 dagen Opleider: Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs CEGO
Code vorming: 331-25IS1 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Begeleiding in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang