Wat doe ik als ik gediscrimineerd word of discriminatie vaststel op het werk?

Als je zelf of een collega op je werk ongelijk behandeld wordt, op grond van persoonskenmerken, dan reageer je hier best op. Want doe je niets, dan kan het discriminerend gedrag aanhouden. Bovendien is discriminatie strafbaar. Hoe ga je hiermee om?

Je ervaart zelf discriminatie

Reageer meteen.

Doe dit rustig maar assertief:

  • Spreek de persoon aan over zijn of haar gedrag zonder daar een conclusie aan te koppelen. Benoem dus enkel de feiten, geef geen interpretaties.
  • Vraag waarom die persoon die handeling deed of die opmerking gaf.
  • Probeer te verwoorden wat dat gedrag met jou doet. Verduidelijk waarom die behandeling of uitspraak kwetsend is.
  • Zeg dat jij maar ook jullie organisatie dit gedrag niet tolereert. Verwijs bv. naar de non-discriminatiecode.

Ga je de confrontatie liever niet aan? Geef met je lichaamstaal of een korte opmerking aan dat je het gebeurde onaanvaardbaar vindt.

Schat daarna de situatie voor jezelf in.

  • Is dit een eerste voorval of gebeurde dit al eerder? Was die persoon zich al dan niet bewust van de discriminatie?
  • Welke impact heeft het gebeuren op jou? Welke ondersteuning denk je nodig te hebben?
  • Welke opvolging verwacht je? Bv. een gesprek met de ander bij een vertrouwenspersoon, een signaal van het beleid, een sanctie, …

Maak een afspraak met je vertrouwenspersoon. Weet je niet wie dit is, zoek dit op in de klachtenprocedure van je organisatie of vraag aan je leidinggevende bij wie je terecht kan.

Verzamel, indien mogelijk, concrete bewijzen of getuigenissen van de discriminatie.

Bespreek het voorval, je noden en verwachtingen met je vertrouwenspersoon. Laat je door deze persoon informeren en ondersteunen bij je keuze van vervolgacties:

  • In overleg met de betrokkene(n) samen een oplossing zoeken voor het ongewenste gedrag.
  • Het indienen van een klacht met de oproep aan de werkgever om in actie te komen tegen het ongewenste gedrag.

Je vertrouwenspersoon is gebonden aan een geheimhoudingsplicht. De vertrouwenspersoon mag dus jouw klacht niet doorgeven aan de werkgever of derden zonder jouw toestemming.

Afbeelding
discriminatie

Je bent getuige van discriminatie

Reageer onmiddellijk op de persoon die zich discriminerend gedraagt. Doe dit rustig maar assertief:

  • Val de persoon zelf niet aan maar benoem het foute gedrag.
  • Wijs die persoon op de visie van het bedrijf en de professionele houding die het van zijn medewerkers verwacht.

Praat met de getroffen collega. Vraag je gediscrimineerde collega of je iets voor haar of hem kan doen. Vooral jouw luisterend oor kan helpen.

Praat erover met je andere collega’s. Blijf bij de feiten en zeg wat dit met jou deed. Formuleer geen conclusies in naam van de andere betrokkenen.

Meld het voorval aan je leidinggevende of aan je vertrouwenspersoon. Zowel als slachtoffer of als getuige van discriminatie op de werkvloer, volg je best de interne procedure van de organisatie. Maar als deze niet volstaat, niet is voorzien of door bepaalde redenen voor jou geen optie vormt, kan je (ook) via externe meldpunten om ondersteuning en advies vragen.

Externe meldpunten

Word jij of iemand in jouw omgeving gediscrimineerd, geïntimideerd, of fysiek of verbaal aangevallen op basis van persoonskenmerken? Unia ondersteunt en adviseert je gratis en in alle vertrouwelijkheid. Unia is een onafhankelijke, openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Ervaar jij of iemand uit jouw omgeving discriminatie op de werkvloer op basis van geslacht? Dan kan je bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een klacht indienen. Deze federale overheidsinstelling behandelt ook klachten over ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op grond van geslacht.

Ben je slachtoffer of getuige van pesten of intimidatie op het werk? En heb je de interne procedure van je organisatie al doorlopen? Dan zal de externe directie Toezicht Welzijn op het Werk van de regio waar je organisatie zich bevindt jouw klacht behandelen.

Ook bij het meldpunt van de vakbond waarvan je lid bent, kan je terecht met een discriminatieklacht. Na jouw (online) melding contacteert zal een vakbondsconsulent je contacteren en je op discrete wijze de nodige ondersteuning bieden.