Als leidinggevende omgaan met diversiteit in je team
Hoe bevorder ik, als leidinggevende, de samenwerking binnen een divers team zodat de aanwezige mix aan talenten optimaal wordt ingezet?

Als teamverantwoordelijke ervaar je de voordelen van een divers team. De verschillende gezichtspunten en expertises van je medewerkers bevorderen de creativiteit wat leidt tot een betere dienstverlening. Maar net die verschillen maken het voor je teamleden af en toe moeilijk om samen te werken. Soms geeft dit zelfs aanleiding tot discriminatie op de werkvloer. En dit terwijl je als teamverantwoordelijke net een betere samenwerking beoogt om die mix aan talenten optimaal in te zetten.
Hoe ga je als teamverantwoordelijke om met die diversiteit in jouw team?
Ik werk aan een klimaat dat openstaat voor verschil
Samenwerking binnen een divers team lukt enkel als iedereen niet alleen de gelijkenissen maar ook de verschillen tussen personen erkent én waardeert:
- Doe aan sensibilisering rond diversiteit. Zo weet jouw team dat waardering van diversiteit deel uitmaakt van de organisatiecultuur.
- Hanteer een juiste communicatiehouding waarbij jij en je medewerkers met een open geest in dialoog gaan. Door die onbevooroordeelde houding leren jullie veel van elkaar.
- Verschillende mensen hebben verschillende meningen. Dit kan tot conflict leiden. Negeer die conflicten niet maar ga in gesprek.
Ik zorg voor de gepaste opleiding en begeleiding
- Hou rekening met de unieke leerbehoeften van je mensen: hun werknoden en hun manier van leren zijn divers. Geef je medewerkers daarom de ruimte om zich te ontwikkelen binnen een persoonlijk traject. Dat versterkt het zelfvertrouwen en enthousiasme.
- Organiseer een intervisie die jou en je team inzicht biedt in elkaars kwaliteiten. Zo kunnen jullie de samenwerking verbeteren.
- Voorzie vorming die inzet op competenties die omgaan met diversiteit bevorderen. Zoals het leertraject Ziedet?, met:
- 6 e-modules dat je medewerkers versterken in cultuursensitief handelen;
- de e-module ‘Het maakt wel een verschil!’ die je medewerkers uitnodigt om mee de sociale norm te bepalen en in te grijpen bij discriminatie op de werkvloer.
- Bied ondersteunend materiaal aan. Met handige hulpmiddelen kunnen je diverse medewerkers hun taken gemakkelijker uitvoeren, zoals: documenten in klare taal, bv. het arbeidsreglement, de onthaalbrochure, veiligheidsfiches. visuele hulpmiddelen, zoals een beeldwoordenboek of een pictogrammenboekje om een gesprek met een klant te ondersteunen, tips over cultuursensitief communiceren, bv. de gouden tips in Ziedet?.
Ik maak duidelijke afspraken
- Je organisatie biedt waarschijnlijk al handvatten m.b.t. het gevoerde diversiteitsbeleid, zoals de visie en de procedures m.b.t. discriminatie, ongewenst gedrag of intimidatie. Zorg dat je team deze kent. Ze vormen de basis voor verdere duidelijke afspraken binnen je team.
- Wil je meer weten over mogelijke handvatten voor een diversiteitsbeleid?
Bekijk dan hier hoe een non-discriminatiecode helpt om discriminatie op de werkvloer te voorkomen en te bestrijden (met downloadbare ND-code voor de social-profitsector). Of laat je hier inspireren door diverse tools die je diversiteitsbeleid mee vorm kunnen geven. - Ook kan je met je medewerkers afspreken om de competentie ‘cultuursensitief handelen’ te bespreken tijdens hun functioneringsgesprek. Zo weten je teamleden dat je hun cultuursensitieve houding waardeert in hun functioneren en in hun onderlinge samenwerking.
Ik trek duidelijke grenzen
- Omarm de diversiteit maar ook de gedeelde normen en waarden. Trek daarom een duidelijke grens tussen geaccepteerd en niet-geaccepteerd gedrag in je team. Wees dus aandachtig voor pesten, discriminatie en racisme op het werk.
- Zie je signalen of krijg je meldingen van ongewenst gedrag, grijp onmiddellijk in. Volg de procedure die van toepassing is binnen je organisatie.
Meer weten?
Bekijk de module ‘Het voelt niet juist – omgaan met een niet-oké gevoel’ op het Ziedet?-leerplatform.