Hervorming secundair onderwijs: wat betekent dat voor richtingen social profit?
Sinds 1 september 2019 organiseren alle secundaire scholen in Vlaanderen hun studieaanbod volgens een nieuw model, de zogeheten matrix. Die omvat 8 studiedomeinen en gaat uit van een getrapte – en dus meer gerichte – studiekeuze met een duidelijk doel: doorstromen naar het hoger onderwijs, voorbereiden op de arbeidsmarkt of beide.
Met de vernieuwing van het secundair onderwijs zijn er ook veranderingen voor de instroom in de social profit.
We maken jullie wegwijs in de nieuwe structuur en richtingen.
De basisuitleg over de hervorming kan je hier bekijken. Dit korte filmpje geeft je een eerste idee van het grotere kader om nadien ook de verdiepende filmpjes over de tweede en derde graad over beroepssecundair en technisch onderwijs verderop deze pagina te bekijken. We focussen vooral op die richtingen die voorbereiden op een job in de social profit.
Wat verandert er voor jongeren in het beroepssecundair onderwijs?
Met de vernieuwing van het secundair onderwijs zijn er veranderingen voor jongeren in het beroepssecundair en buitengewoon secundair onderwijs. Ze kiezen voor een richting in de zogenaamde arbeidsmarkfinaliteit. Ze studeren af na hun 6e jaar en kiezen nadien pas een vervolgtraject voor Verzorgende/zorgkundige of Kinderbegeleider. Bovendien kunnen ze niet rechtstreeks instappen in een bacheloropleiding.
In dit kort filmpje kom je te weten wat dit betekent voor het studiedomein Maatschappij en Welzijn en met welke bagage jongeren uit die richtingen op de werkplek terecht komen.
Wat verandert er voor jongeren in het technisch secundair onderwijs?
Jongeren kiezen in de toekomst voor de dubbele finaliteit. Ze kiezen om verder te studeren OF om aan het werk te gaan op de arbeidsmarkt. De opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg valt hier weg, en er komen een aantal nieuwe beroepskwalificaties in de plaats.
In dit kort filmpje kom je te weten wat dit betekent voor het studiedomein Maatschappij en Welzijn en wat je als werkgever kan verwachten van jongeren die uit deze richtingen op de werkplek terecht komen.
Wanneer treedt dit alles in voege?
De timing van de uitrol modernisering ziet er zo uit:
- Eerste graad: 1 september 2019
- Tweede graad: 1 september 2021
- Derde graad: 1 september 2023
- Se-n-Se: 1 september 2025
Wat betekent dit voor socialprofitorganisaties?
- Schooljaren 2023 - 2024 & 2024 - 2025: eerste stageaanvragen vanuit 3e graad arbeidsmarkt en dubbele finaliteit worden gesteld
- Juni 2025: eerste leerlingen studeren af uit dubbele finaliteit & arbeidsmarktfinaliteit met beroepskwalificaties. Ze behalen een onderwijskwalificatie en één of meerdere beroepskwalificaties.
- Juni 2026: eerste leerlingen studeren af na Se-N-Se Beroepsopleidingen (Verzorgende/Zorgkundige - Kinderbegeleider - Persoonsbegeleider)