De wereld tussen hoogbegaafdheid en autisme - IN COMPANY

Na deze vorming ken je:
- de belangrijkste kaders van hoogbegaafdheid
- de belangrijkste kaders van autisme
- enkele ondersteuningstechnieke

Programma

Wil je meer inzicht krijgen in de unieke kenmerken van hoogbegaafdheid en autistisch denken? Wil je leren hoe je jongeren met deze eigenschappen beter kunt ondersteunen? Schrijf je dan in voor onze tweedaagse vorming en verrijk je kennis en vaardigheden.

Dag 1: Inzicht in hoogbegaafdheid en autistisch denken
Op de eerste dag duiken we in de kaders van hoogbegaafdheid. Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn en hoe uit zich dit in het dagelijks leven? Vervolgens introduceren we de basisprincipes van autistisch denken. Je leert dit denken beter begrijpen en krijgt zo een beter beeld van hoe autisme zich manifesteert.

Dag 2: Verdieping en praktijkvoorbeelden
De tweede dag staat in het teken van verdieping. We gaan verder in op het autistische denken en bespreken de nuances en diversiteit binnen het spectrum. Daarnaast presenteren we praktijkvoorbeelden en technieken, zodat je concrete handvaten krijgt om jongeren met autisme en hoogbegaafdheid effectief te ondersteunen. Dit helpt je om theoretische kennis om te zetten in praktijkgerichte manieren van aanpak.

Wat levert deze vorming je op?
Na afloop van deze tweedaagse vorming heb je een helder beeld van zowel hoogbegaafdheid als autisme. Je begrijpt de kenmerken van beide en de unieke wisselwerking die er kan tussen bestaan. Dit inzicht stelt je in staat om deze jongeren beter te begeleiden en te ondersteunen in hun ontwikkeling.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- instructie
- groepsoefening
- ervaringsgericht werken

OVER DE LESGEVER
Adi werkte 12 jaar binnen het buitengewoon onderwijs met kinderen met autisme (rand normaal tot hoogbegaafd).
Binnen Het Lampje werkt ze in hoofdzaak met hoogintelligente kinderen met (een vermoeden van) autisme. Ze doet onderzoek naar het denkprofiel en gaat dan in gesprek met de omgeving rondom het kind.
Ze geeft opleidingen over dit thema door middel van webinars, opleidingen.

VOOR WIE
Begeleiders van kinderen tussen 7 en 17 jaar.

CONTACTGEGEVENS
Tel:0469 17 05 64
Mail: welkom@hetlampje.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 10 Maximum deelnemers: 20 Opleider: Het Lampje
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector