Introductiedag alcohol- en druggebruik bij jongeren in de jeugdhulpverlening/bij cliënten in de zorg voor personen met een beperking - IN COMPANY

Na deze vorming:
- ken je de belangrijkste basiskaders
- kun je signalen herkennen en met cliënten hierover in gesprek gaan
- kan je het geleerde toepassen in de praktijk
- ken je de weg naar bijkomende informatie
- weet je waar je terecht kan voor verder ondersteuning

Programma

Werk je met jongeren of cliënten met een beperking en wil je meer leren over de effecten, risico’s en aanpak van middelengebruik? Schrijf je in voor onze uitgebreide vorming en krijg de kennis en tools die je nodig hebt om effectieve ondersteuning te bieden.

Wat ga je leren?

Basiskennis middelengebruik
Je krijgt een grondige introductie in de effecten en risico’s van middelengebruik. We bespreken de verschillende soorten middelen en hun impact op lichaam en geest.

Ontstaan en evolutie van middelenproblemen
We duiken in de basiskaders die het ontstaan en de evolutie van middelenproblemen verklaren. Hierbij besteden we speciale aandacht aan de specifieke kwetsbaarheden van jongeren en cliënten met een beperking. Modellen zoals het MMM-model, de verslavingspiramide en nieuwe hersenprocessen komen uitgebreid aan bod.

Herkennen van risicovol middelengebruik
Leer de signalen van risicovol middelengebruik bij jongeren en cliënten met een beperking herkennen. Door deze signalen tijdig op te merken, kun je sneller en effectiever ingrijpen.

Inschatten van middelengebruik
Krijg praktische tips en methodieken om de ernst van middelengebruik in te schatten. We behandelen verschillende tools zoals screeningsinstrumenten, zelftests, dagboeken en het beoordelen van de impact op verschillende levensdomeinen.

Gespreksmethodieken en motiverende basishouding
Krijg handvatten om het gesprek aan te gaan over middelengebruik. We bieden een inspiratiebox met gespreksmethodieken speciaal voor jeugdhulpverleners en begeleiders van cliënten met een beperking. Het belang van een motiverende basishouding staat hierbij centraal.

Beleid in de organisatie
Ontdek hoe een effectief alcohol- en drugbeleid binnen je organisatie een belangrijk kader kan bieden voor begeleiders. We bespreken hoe je zo'n beleid kunt implementeren en handhaven.

WERKVORM EN METHODIEK
VAD hecht veel belang aan interactiviteit en uitwisseling van ervaringen. Diverse didactische werkmethoden, variërend van het bespreken van stellingen en casussen tot het gebruik van audiovisueel materiaal, komen aan bod. Deelnemers ontvangen hand-outs. Het intellectuele eigendom van deze documenten blijft bij VAD. Er wordt eveneens veel belang gehecht aan het leren kennen en vinden van extra informatiebronnen, aansluitend bij de vorming.
Beide vormingen zijn op maat van de betreffende sectoren. Er wordt aangepast cursusmateriaal en methodieken gebruik vb. casussen en stellingen specifiek voor jeugdhulpverlening versus mensen met een beperking. Er wordt bij beide vormingen ook gewerkt met en verwezen naar het ondersteunende materiaal voor de betreffende specifieke sector. Zie ook https://www.vad.be/preventie-en-hulpverlening/bijzondere-jeugdzorg en https://www.vad.be/preventie-en-hulpverlening/gehandicaptenzorg.

VOOR WIE
Jeugdhulpverleners (bijzondere jeugdzorg, VAPH minderjarigen, JAC, CLB, GGZ,…) / begeleiders binnen de zorg voor mensen met een beperking (VAPH: ambulante/mobiele begeleiding, woonondersteuning, dagondersteuning, …).

DUUR
2 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
Tel: 024/23 03 33
Mail:vad@vad.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: VAD vzw Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector