Omgaan met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem - IN COMPANY

Na deze vorming is de deelnemer in staat om:
- een samenwerkingsrelatie in de steigers zetten met deze familieleden, zich helder te positioneren en familieleden uit te nodigen als partners/ co-onderzoekers in 'hoe zich verhouden in de moeilijkheden en uitdagingen?'.
- inzicht te verwerven in de complexiteiten, ambivalenties en dilemma's waar deze familieleden voor staan en deze bespreekbaar te maken.
- verschillende passende methodische ingangen toe te passen in het hulpverleningsproces.

Programma

Met deze vorming krijgen deelnemers handvatten om zelf overeind te blijven bij de druk van familieleden die te maken hebben met iemand met een verslavingsprobleem. Zij stellen vragen als: Wat als mijn kind drugs misbruikt? Wat als mijn partner verslaafd is aan alcohol? Hoe omgaan met een ouder met een verslavingsproblematiek? Wie als hulpverlener of preventiewerker te maken krijgt met deze familieleden ervaart de grote wanhoop, machteloosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoelens … bij deze doelgroep. De onmacht kan tot handelingsverlegenheid bij de professional leiden. Er is namelijk een grote druk om oplossingen te geven ondanks het feit dat er vaak geen pasklare antwoorden voor handen zijn. Deelnemers leren hoe ze samen met familieleden wegen kunnen zoeken die terug ademruimte geven en verandering creëren. De vraagt zowel inhoudelijke als relationele deskundigheid. We gaan op zoek naar mogelijkheden tot (v)erkenning (verhogen sense of agency, meerstemmigheid), verbinding (re-membering, gemeenschappelijke interpuncties), verbreding (contextualisering, sociale perspectieven) en verrijking (goedlopende terreinen, vele vormen van zorg en betrokkenheid). De deelnemers krijgen de mogelijkheid om via casuïstiek te onderzoeken waar, wanneer en hoe deze concepten en methodieken bruikbaar zijn in hun werkcontext.

Dag 1:
1. Introductie en voorstelling
2. De complexiteiten, ambivalenties en dilemma’s van familieleden van mensen met een verslavingsprobleem
3. Hoe familieleden ondersteunen zonder oplossingen te bieden? Het in de steigers zetten van een samenwerkingsrelatie
4. Theoretisch kader: uitgangspunten werken met de familie
5. Werken op een sense of agency (besef van invloed) en toepassing op eigen casuïstiek
6. Methodische ingangen
- Hoe omgaan met schuld- en schaamtegevoel? Invloed van sociale perspectieven en sociale discoursen
- Werken op het besef van ergens bij te horen: verbindend spreken.

Dag 2:
1. Verbredend spreken: van drugs naar functioneren, van middelengebruik naar de onderlinge relatie, van zorg voor de ander naar zelfzorg
2. Hoe ruimte maken voor probleemverhalen naast aandacht voor goedlopende terreinen? Verrijkend spreken
3. Integratieoefening aan de hand van reflecting team
4. Hoe bewaken van de zelfzorg in combinatie met de vele vormen van zorg en betrokkenheid?
5. Hoe weerstand begrijpen bij familieleden? Hoe ermee omgaan?
6. Gezinsgesprekken: uitdagingen en mogelijkheden
7. Afsluiting en evaluatie

WERKVORM EN METHODIEK
We werken met groepen van maximaal 14 deelnemers waarbij theoretische concepten (gebaseerd op het systeemdenken) afgewisseld worden met praktische toepassingsoefeningen. Er is ruimte voor uitwisseling en het inbrengen van eigen casuïstiek.

VOOR WIE
Hulpverleners in hun praktijk te maken hebben met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem, hetzij individueel hetzij in groepsverband.

DUUR
4 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
Tel:03/237 01 52
Mail: secretariaat@iaac.eu

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 14 Opleider: Interactie-Academie VZW
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector