Omgaan met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem - IN COMPANY
Na deze vorming:
- kan je een samenwerkingsrelatie met familieleden in de steigers zetten, zich helder positioneren en familieleden uitnodigen als partner/co-onderzoeker in 'hoe zich verhouden in de moeilijkheden en uitdagingen?'
- heb je inzicht in de complexiteiten, ambivalenties en dilemma's waar deze familieleden voor staan en deze bespreekbaar maken
- kan je verschillende methodische ingangen toepassen in het hulpverleningsproces.
Programma
Ben jij hulpverlener en wil je leren hoe je familieleden van mensen met een verslavingsproblematiek kunt ondersteunen zonder direct oplossingen aan te dragen? Wil je inzicht krijgen in de complexiteiten en dilemma’s waarmee zij te maken hebben? In deze tweedaagse vorming ontwikkel je vaardigheden in het opbouwen van effectieve samenwerkingsrelaties.
Dag 1: Fundamenten van ondersteuning
- Complexiteiten en dilemma’s: Verken de ambivalenties en dilemma’s waar familieleden mee te maken hebben.
- Samenwerkingsrelatie opbouwen: Leer hoe je familieleden kunt ondersteunen zonder kant-en-klare oplossingen te bieden en hoe je een samenwerkingsrelatie opbouwt.
- Theoretisch kader: Krijg inzicht in de theorieën die aan de grondslag liggen aan effectieve ondersteuning.
- Sense of agency: Werk aan het versterken van het besef van invloed bij familieleden en pas dit toe op je eigen casuïstiek.
- Methodische ingangen: Ontdek methodische ingangen om familieleden te ondersteunen.
- Ruimte voor probleemverhalen: Leer hoe je ruimte maakt voor probleemverhalen naast aandacht voor goedlopende terreinen.
Dag 2: Verdieping en praktische aanpak
- Omgaan met schuld- en schaamtegevoel: Begrijp de invloed van sociale perspectieven en discoursen op schuld- en schaamtegevoelens en leer hoe je hiermee om kunt gaan.
- Bewaken van zelfzorg bij ouders: Ontvang tips en technieken om ouders te helpen hun zelfzorg te bewaken, ondanks de vele vormen van zorg en betrokkenheid.
- Weerstand begrijpen en hanteren: Verken hoe je weerstand bij familieleden kunt begrijpen en effectief kunt hanteren.
- Afsluiting en evaluatie: Reflecteer op wat je hebt geleerd en deel je ervaringen met de groep.
WERKVORM EN METHODIEK
We werken met groepen van maximaal 14 deelnemers waarbij theoretische concepten (gebaseerd op het systeemdenken) afgewisseld worden met praktische toepassingsoefeningen. Er is ruimte voor uitwisseling en het inbrengen van eigen casuïstiek.
VOOR WIE
Hulpverleners in hun praktijk te maken hebben met familieleden van mensen met een verslavingsprobleem, hetzij individueel hetzij in groepsverband.
DUUR
4 dagdelen
CONTACTGEGEVENS
Tel:03/237 01 52
Mail: secretariaat@iaac.eu
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.