Niet aangeboren hersenletsel - IN COMPANY

Na deze vorming:
- Beschikt de deelnemer over een solide basis van kennis met betrekking tot de fysiologie en pathologie van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waardoor een beter begrip ontstaat van hoe NAH het brein beïnvloedt.
- Heeft de deelnemer een dieper inzicht verworven in hoe NAH wordt waargenomen en begrepen in de bredere samenleving, wat kan helpen bij het omgaan met vooroordelen en verwachtingen met betrekking tot NAH.
- Is de deelnemer in staat om onderscheid te maken tussen NAH en een verstandelijke beperking door aangeboren hersenletsel, en begrijpen hoe deze verschillende aandoeningen van invloed kunnen zijn op de begeleiding van individuen.
- Is de deelnemer sterker in het begeleiden van mensen met NAH door het toepassen van de praktische tips en richtlijnen die tijdens de vorming zijn geboden.

Programma

Deze vorming biedt een diepgaande verkenning van de belangrijkste aspecten van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hoe hiermee om te gaan in de begeleiding.

Voormiddag
- Verkenning van de verschillende aspecten en uitdagingen waarmee mensen met NAH te maken krijgen.
* Basisinformatie over de structuur en functie van de hersenen, zodat je een beter begrip hebt van hoe NAH het brein kan beïnvloeden.
- Bespreking van hoe NAH zich kan manifesteren in gedragsveranderingen en veranderde belevingen.
- Onderscheid maken tussen NAH en aangeboren verstandelijke beperking en hoe dit de begeleidingsaanpak kan beïnvloeden.
- Praktische richtlijnen en suggesties voor effectieve begeleiding van mensen met NAH.
- Introductie van de bewoner met NAH om inzicht te krijgen in hun individuele behoeften en uitdagingen.

Namiddag
- Bespreking van communicatiestrategieën, inclusief of inpraten, negeren, vragen stellen over keuzes, en spreken namens anderen.
- Verkenning van de relatie tussen NAH en voedselinname en medicatiebeheer, en hoe hiermee om te gaan.
- Het belang van de bewoner met NAH weer in het heden te brengen wanneer ze afdwalen in gedachten of herinneringen.
- Bespreking van strategieën om bewoners te ondersteunen bij het omgaan met en accepteren van de veranderingen die het gevolg zijn van hun NAH.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Deze werkmethodiek maakt gebruik van interactieve leermethoden om zo inzicht te ontwikkelen en voeling te krijgen met mogelijke situaties op de (eigen) werkvloer.

OVER DE LESGEVER
De lesgever heeft een gedegen expertise en heel wat hands-on ervaring wat betreft mensen met een beperking en niet-aangeboren hersenletsel.
Een bijkomende specialisatie van de lesgever is het begeleiden van groepen en het geven van vormingen aan diverse doelgroepen in de zorgsector.

VOOR WIE
Medewerkers tewerkgesteld in de sector.

CONTACTGEGEVENS
Juan Luyten
tel: 014 47 13 12
mail: juan.luyten@hivset.be

SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
In overleg met de opleider

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 15 Opleider: Vormingscentrum Hivset vzw
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector