Systemische ingangen op het werken met ouders met een licht verstandelijke beperking - IN COMPANY

In deze vorming leer je:
- effectieve samenwerkingsrelaties op te bouwen met ouders die een licht verstandelijke beperking hebben
- de ondersteuning nauwkeurig af te stemmen op de leef- en betekeniswereld van deze ouders
- samen met deze ouders de uitdagingen die je ervaart te identificeren, te beoordelen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen om met deze uitdagingen om te gaan
- verschillende methodieken, zowel verbale als non-verbale, toe te passen om met deze ouders te communiceren en veranderingsprocessen te initiëren
- gerichtere kennis en een breder begrip te hebben van de relatie tussen deze ouders en hun kinderen, evenals het complexe samenspel van opvoeding, ontwikkeling en ouderschap
- verschillende benaderingen en concrete tools te hebben om met ouders in gesprek te gaan, te reflecteren en mogelijk op een andere manier relaties met hun kinderen vorm te geven.

Programma

In deze vorming staat de samenwerking met ouders met een licht verstandelijke beperking centraal. We richten ons op verschillende benaderingen om deze ouders te ondersteunen bij het herstellen van de band met hun kinderen. Daarnaast bespreken we manieren waarop we met deze ouders kunnen communiceren en oefenen, zodat ze op een meer verbonden manier met hun kinderen kunnen omgaan, spreken en spelen.

Tijdens de vorming zullen we aan de hand van casussen, rollenspelen en ervaringsoefeningen, praktische vaardigheden en inzichten ontwikkelen. Je leert hoe je effectief kunt samenwerken met ouders met een licht verstandelijke beperking om het welzijn van hun kinderen te bevorderen.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- rollenspelen
- ervaringsoefeningen
- videomateriaal
- diverse methodieken (visualiseren, externaliseren …).

VOOR WIE
Alle medewerkers tewerkgesteld in de sector.

OVER DE LESGEVER
Loes Maes is klinisch psycholoog en systeemtheorisch psychotherapeut.

CONTACTGEGEVENS
Hannah Snyers
tel: 03/237 01 52
mail: Hannah.Snyers@iaac.eu

SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
In overleg met de opleider

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 14 Opleider: Interactie-Academie VZW
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector