Beperkende en helpende ideeën over rouw en verlies op latere leeftijd

Na deze vorming:
- begrijp je het verschil tussen een unilineair, causaal denken en een systemisch denken in samenhangen
- kan je dit samenhang-denken toepassen op een casus
- word je je bewust van dominante manieren van denken over ouderen, rouw en verlies en verwerking en de effecten ervan op communicatie met en over ouderen en hun omgeving
- heb je kennis gemaakt met andere benaderingen vanuit het narratief en systeemtheoretisch kader, met een andere manier van communiceren met en over ouderen en hun omgeving als gevolg.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 20 maart 2025 09:00 - 16:00 Interactie-Academie Van Schoonbekestraat 33 Antwerpen

Programma

Ben je geïnteresseerd in de sociale dynamieken rondom ouder worden en rouw? Wil je leren hoe je deze thema’s beter kunt begrijpen en bespreekbaar maken? Deze vorming biedt je kennis en vaardigheden om ermee om te gaan.

Inleiding: Geschiedenis en toepassing van systeemtheorie
We starten met een introductie in de geschiedenis van de systeemtheorie en het denken in samenhangen. Aan de hand van een casus leer je hoe deze theoretische benadering praktisch wordt toegepast.

Sociale perspectieven op ouderen
Aan de hand van diverse werkvormen duiken we in de theorieën die de sociale context van het ouder worden belichten en bespreken.

Sociale perspectieven op rouw, verlies en verwerking
We gaan verder met sociale perspectieven op rouw, verlies en verwerking. Opnieuw gebruiken we werkvormen om de theorie tastbaar en toepasbaar te maken in je dagelijkse praktijk.

Narratief kader: een nieuwe kijk op rouw en rouwreacties
Maak kennis met het narratieve kader voor het begrijpen en bespreken van rouw en rouwreacties. Ontdek hoe verhalen en persoonlijke narratieven een cruciale rol spelen in het verwerken van verlies.

Systeemtheoretisch kader: een alternatieve benadering van rouw
Verdiep je in het systeemtheoretisch kader en leer hoe deze benadering rouw en rouwreacties vanuit een nieuw perspectief benadert. Praktische toepassingen op casussen helpen je om deze inzichten direct toe te passen.

Afronding en Q&A
We sluiten de vorming af met een samenvatting en een Q&A-sessie. Hier krijg je de kans om je vragen te stellen en verder te reflecteren op wat je hebt geleerd.

WERKVORMEN EN METHODIEK
De opbouw van de dag en de afwisseling tussen theorie en oefening stelt de deelnemers in staat om op basis van enkele stevige theoretische fundamenten zelf verder na te denken over hun dagelijkse praktijk en concrete casussen.

VOOR WIE
Medewerkers uit de sector.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 20 mrt 2025 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: Interactie-Academie VZW
Code vorming: 319-25RV1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector