Waarom levenslang leren?

Levenslang leren is een must als je succesvoller wil zijn in je werk en een gelukkiger en bevredigender leven wil leiden. Behoud je het vermogen om te leren, dan ben je anderen in professioneel opzicht altijd een stap voor.

Welke lerende Vlaming ben jij?

Recent onderzoek naar opleidingsparticipatie toont aan dat in Vlaanderen de interesse laag is. 

  • Al naargelang de bron en de bevraging, nam 26% (Enquête naar Arbeidskrachten) tot 45% (Adult Education Survey) van de bevolking van de 24- tot 65-jarigen, deel aan opleiding. Vlaanderen en België blijven daarmee ver onder het Europese objectief van 60% en ver onder het niveau van de best presterende landen zoals Denemarken, Zweden en Nederland.
  • Een overgrote meerderheid van respondenten (80%) stelt bovendien dat het geen opleiding wil volgen.

Behoor jij tot deze laatste groep? Twijfel je of het je wel iets oplevert? 

motieven om blijvend te leren op scherp te stellen

Afbeelding
Wat het VIVO-personeel motiveert om te blijven leren? Via mentimeter kregen we snel een overzicht

Schaaf je kijk op leren bij met deze motieven

Er zijn verschillende redenen om in te zetten op leren.
Welke herken je en
welke zetten je aan het denken?

  • ‘Ik wil bijleren om mijn werk beter te doen’.

  • ‘Ik moet van mijn werkgever.
    In bepaalde vakgebieden is het noodzakelijk dat je op de hoogte bent van de nieuwste regels en richtlijnen. Dat geldt voor verpleegkundigen, laboranten, koks … en andere gespecialiseerde beroepen. Zo kan het dat je  organisatie moet voldoen aan opleidingseisen opgelegd door de overheid.

  • ‘Ik wil mee doen met nieuwe ontwikkelingen’.
    Je jobinhoud verandert, het cliënteel/publiek evolueert. Jullie zetten in op nieuwe technologieën.. Al deze veranderingen vragen nieuwe kennis en vaardigheden.

  • ‘Ik  wil me specialiseren’.
    Door je toe te leggen op één bepaald onderdeel van je job, een welbepaalde doelgroep, een specifieke afdelingof speciaal product word je een ‘expert’. 

  • ‘Door mezelf uit te dagen blijf ik gemotiveerd voor mijn werk’.
    Zo voorkom je verveling en bore-out..

  • ‘Ik hou ervan  nieuwe mensen te ontmoeten en beleef er  plezier aan’.
    Een opleiding volgen is een kans om eens aan de dagelijkse routine te ontsnappen en in contact te komen met anderen. Misschien is je werk je passie? Je hier verder in verdiepen is gewoon interessant en leuk.

  • ‘Ik wil  sterker staan op de arbeidsmarkt’.
    Opleiding geeft je het vooruitzicht dat je je carrière kan verbeteren. Het verhoogt de kans op het behouden (of veranderen) van werk. Want
    werkgevers kiezen voor werknemers die bereid zijn om bij te leren en die kunnen omgaan met nieuwe kennis en informatie, zodat ze ook breder, voor andere of nieuwe taken inzetbaar zijn, ...

Maak je klaar voor je plaats op de arbeidsmarkt van de toekomst

Herken je dat je motivatie om bij te leren samengaat met wat je ‘hier en nu’ wil bijleren om beter te  presteren in je huidige job? Een minderheid volgt een opleiding met het oog op hun loopbaan op lange termijn.

Bron: Monitoringsrapport opleidingsdeelname en de opleidingsinspanningen van werkgevers in Vlaanderen, 2020, Steunpunt Werk.

De jobs van morgen zullen er anders uitzien dan die van vandaag. De wereld verandert aan een ongezien tempo. Grote trends zoals digitalisering, globalisering en klimaatuitdagingen hebben al een serieuze impact gehad op de manier waarop we leven, leren en werken en zullen ook in de volgende decennia zorgen voor structurele veranderingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Digitalisering en nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, worden in elke job een realiteit. Routine-jobs zullen steeds meer automatiseren en takenpakketten veranderen. De OESO schat dat in Vlaanderen ongeveer 14% van de jobs een hoog risico loopt om geautomatiseerd te worden en dat nog eens 29% van de werknemers een grote wijziging in zijn/haar takenpakket zal ondervinden door automatisering. Daartegenover staat wel dat ook veel nieuwe jobs worden gecreëerd. Voor elke job die door digitalisering verdwijnt, worden 3,7 nieuwe banen gecreëerd.” 

Bron: Beleidsnota 2019-2024 Werk en sociale economie

Dit vraagt om een andere kijk op opleiding.  Transformeer je mindset van leren als ‘repareren’ (leren als een oplossing voor een concreet probleem) naar ‘vooruitkijken’ (leren op grond van wat er op lange termijn nodig is om inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt) en je staat sterker in het omgaan met de impact van nieuwe technologieën op het werk.