Medewerkers ondersteunen bij Nederlands op de werkvloer
Anderstalige medewerkers zijn waardevol voor de organisatie. Hun meertaligheid kan zowel bij de interne als externe communicatie goed van pas komen. Zoals bij gesprekken met cliënten die dezelfde moedertaal delen of bij het vertalen van belangrijke mededelingen.
Maar deze anderstalige medewerkers moeten ook de kans krijgen om hun taalvaardigheid in het Nederlands op dat niveau te krijgen dat passend is voor hun functie. Zo worden misverstanden en veiligheidsrisico's op de werkvloer vermeden.
Hoe pak je dit aan?
Leg vast welk taalniveau een werknemer minimaal nodig heeft voor de verschillende functies binnen je organisatie.
Op korte termijn:
Doe kleine aanpassingen die de communicatie met anderstaligen ondersteunt, bv.:
- Vertaal (samenvattingen van) essentiële handleidingen, zoals een onthaalbrochure en veiligheidsvoorschriften.
- (Her)schrijf andere documenten in een duidelijk maar toegankelijk Nederlands.
- Vermijd onnodige schriftelijke communicatie.
- Gebruik meer beeldtaal, zoals pictogrammen, foto’s, stripverhalen, flowcharts.
- Stel teams of duo’s samen uit anderstalige en Nederlandstalige medewerkers.
- Geef anderstaligen taken, waarin ze meer mogelijkheden krijgen om in het Nederlands te communiceren.
Je kan geïnteresseerde medewerkers de nodige ruimte geven om binnen een taal-werkgroep de korte termijn-mogelijkheden te onderzoeken, voor te bereiden en/of uit te werken.
Op langere termijn:
Help jouw anderstalige medewerkers het taalniveau te bereiken dat ze nodig hebben om hun job uit te voeren. Bekijk samen met hen wat de beste aanpak is. Want niet iedereen heeft dezelfde leerstijl.
Vergroot de kansen voor taalverwerving op de werkvloer.
Maak afspraken over het taalgebruik op de werkvloer:
- Bepaal welke taal of talen je medewerkers op de werkvloer kunnen gebruiken. Duid ook waar, met wie of wanneer dat kan.
- Streef helder gesproken en geschreven taal na, op alle medewerkersniveaus en in alle afdelingen van je organisatie.
Voorzie taalcoaching op je werkvloer. De taalcoaches hebben een dubbele begeleidingsrol. Ze helpen de anderstalige medewerker met ‘Nederlands op de werkvloer’; de Nederlandstalige collega’s met ‘Duidelijke taal’.
Moedig je anderstalige medewerkers aan om ook buiten de werkuren Nederlands te oefenen.
- Geef je medewerkers hiertoe enkele tips.
- Als je medewerkers een taalcursus willen volgen, verwijs hen dan door naar het Agentschap Integratie en Inburgering. Deze instellingen screenen het taalniveau van de anderstalige en stellen vervolgens een geschikt taaltraject voor.
Wie kan je helpen ?
- Agentschap Integratie en Inburgering voor non-profitorganisaties in Vlaanderen, behalve stad Antwerpen, Gent en Brussel.
- Amal voor non-profitorganisaties in Gent.
- Atlas Integratie en Inburgering voor non-profitorganisaties in de stad Antwerpen.
- Huis van het Nederlands Brussel voor werkgevers in Brussel.
Goed om weten
- VIVO biedt financiële steun voor taalondersteuning.
- Interne en externe communicatie in eenvoudig en duidelijk Nederlands voor anderstaligen en laagtaalvaardigen? De Centra voor Basiseducatie en Wablieft helpen graag!
- Blader eens in de gids 'Taal op het Werk'. Je vindt er een waaier aan informatie en tips rond taalbeleid. HRwijs ontwikkelde deze gids binnen het ESF-project ‘Ieder Talent Telt’.
- Misschien kunnen beeldwoordenboekjes en zakwoordenboekjes de communicatie met de anderstalige medewerker ondersteunen? Hier vind je een voorbeeld van het Huis van het Nederlands en van De Rand.
- De checklist ‘Duidelijke taal’ van het Agentschap Integratie en Inburgering her en der in je organisatie ophangen? Dat is een prima idee!