De cirkel van veiligheid - over signalen van veilige en onveilige hechting in de kinderopvang (0-3 jaar) - IN COMPANY

Na deze vorming:
- heb je een diepgaand inzicht in de behoeften van kinderen op het gebied van veiligheid, geborgenheid en hechting
- herken je signalen die kinderen uitzenden wanneer ze zich onveilig voelen en kan je hierop gepast te reageren
- ben je je bewust van je eigen opvoedingsstijl en kan je deze aanpassen om zo beter aan te sluiten bij de behoeften van het kind
- kan je effectief omgaan met je eigen emoties en stress, zodat deze geen negatieve invloed hebben op de relatie met het kind en kan je een veilige en ondersteunende omgeving bieden.

Programma

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op stress. Het is van cruciaal belang om hier gepast op te reageren. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met ongepast gedrag? Hoe zorg je ervoor dat je eigen veiligheid en grenzen worden gerespecteerd? En hoe interpreteer je de signalen die deze kinderen uitzenden?

In deze vorming gaan we in op deze essentiële vragen. We bieden je de tools en inzichten die je nodig hebt om kinderen te ondersteunen die mogelijk stressvolle thuissituaties ervaren.

Soms komen jonge kinderen 's ochtends al naar de opvang met een emmertje vol zorgen en spanningen. Deze kinderen kunnen te maken hebben met complexe thuissituaties waarin ouders jongleren met tal van problemen, zoals werk, opvoeding en financiële stress. Soms brengen ze deze stress mee naar de opvang en uiten ze die wanneer ze zich veilig voelen.

Je leert effectieve manieren om deze kinderen te ondersteunen, begrijpt hoe je stress bij hen kunt verminderen en hen kunt helpen om positief gedrag te ontwikkelen. Daarnaast leren we hoe je jezelf kunt beschermen en je eigen grenzen kunt bewaken tijdens het omgaan met deze uitdagende situaties.

WERKVORM EN METHODIEK
- window of tolerance
- de hecthtingstheori van Bowlby
- positief taalgebruik en zelfvertrouwen bij kinderen
- gebruik van de ‘cirkel van veiligheid’
- bekijken van filmmateriaal
- eigen casussen bespreken
- oefenen met eigen voorbeelden.

Duur
1 dag

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang baby’s en peuters

CONTACTGEGEVENS
Tel: 0471 97 22 23
Mail: info@degestreeptegiraf.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 15 Opleider: De Gestreepte Giraf
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang