Een zachte landing van bij de start! Warme transitie in de kinderopvang - IN COMPANY
Na deze vorming:
- weet je waarom wennen voor en tijdens de opvang belangrijk is
- weet je hoe kinderen een dag in de opvang, met de daarbij horende overgangsmomenten, beleven
- weet je waarom vaste rituelen belangrijk zijn
- weet je welke impact overgangsmomenten hebben op het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen
- heb je handvaten die je helpen bij het opzetten van een grondig en doordacht wenbeleid
- heb je praktijkgerichte handvaten om overgangsmomenten kindvriendelijk vorm te geven binnen je werking
- heb je handvaten om de dagindeling af te stemmen op de noden en de behoeften van jonge kinderen.
Programma
De stap naar de kinderopvang is een ingrijpend gebeuren voor kinderen en hun ouder(s). Maar ook in de opvang brengen nieuwe instappertjes de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je er nu voor dat alle betrokken partners (kind, ouders en opvang) kunnen genieten van een zachte landing?
Met een stevig wenbeleid kan je inzetten op een warme start, dat is waar we in deze vorming als eerste mee van start gaan.
Maar ook na de wenperiode worden kinderen geregeld geconfronteerd met transities. De overgang van de ene naar de andere groep, van opvang naar school, enz.
En ook tijdens de dag zijn er heel wat overgangsmomenten, denk bijvoorbeeld aan het moment van spelen naar eten, van eten naar slapen, van binnen naar buiten, enz. Een dag in de opvang is voor jou als begeleider misschien heel evident en voorspelbaar, maar dat is het voor kinderen vaak niet.
Tijdens deze vorming willen we inzicht geven in hoe kinderen een transitiemoment/periode beleven en wat je als opvang kan doen om deze momenten voor iedereen zo warm en vlot mogelijk te laten verlopen?
We zoomen daarbij in op het belang van wennen, vaste rituelen en een kindgerichte aanpak.
WERKVORM EN METHODIEK
We vertrekken steeds vanuit een theoretisch kader dat aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden tastbaar wordt gemaakt voor de deelnemers. Aan de hand van verschillende reflectieopdrachten en oefeningen dagen we de deelnemers uit hun eigen praktijk kritisch onder de loep te nemen. In deelteams bedenken ze samen hoe ze een kindgerichte dagindeling kunnen opzetten waarbij er aandacht is voor warme transities. Er wordt ruimte voorzien voor uitwisseling en het leren en inspireren van elkaar.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang baby’s en peuters
Leidinggevenden en pedagogisch coaches groeps- en gezinsopvang baby’s en peuters
DUUR
1 dag
CONTACTGEGEVENS
Laura Van de Voorde
Tel: 0493/471049
Mail: laura.vandevoorde@cego.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.