Emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking - IN COMPANY
Na deze vorming:
- Heeft de deelnemer een grotere kennis over autisme en emotionele ontwikkeling:
Je krijgt een uitgebreide kennis over autisme en de invloed ervan op de emotionele ontwikkeling van individuen.
- Heeft de deelnemer inzicht in afwijkingen:
Je leert waar zich afwijkingen kunnen voordoen bij het inschatten van de emotionele ontwikkeling bij mensen met zowel een verstandelijke beperking als autisme.
- Krijgt de deelnemer inzicht in aanbevolen ondersteuningsstijlen:
Je krijgt inzicht in welke ondersteuningsstijlen en benaderingen worden aanbevolen voor verschillende situaties en behoeften binnen deze doelgroep.
Programma
De ontwikkelingsbenadering van Anton Došen wordt steeds vaker toegepast in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Echter, er is ook een aanzienlijke groep cliënten die naast een verstandelijke beperking ook autisme hebben.
De toevoeging van autisme als bijkomende beperking heeft invloed op de emotionele beperking van deze personen. De ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking en autisme verloopt vaak anders dan die van mensen met alleen een verstandelijke beperking. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen.
Overeenkomsten:
- Beide groepen kunnen moeite hebben met sociale interactie en communicatie.
- Zowel mensen met alleen een verstandelijke beperking als mensen met zowel een verstandelijke beperking als autisme kunnen beperkte taalvaardigheden hebben.
- Beiden hebben toegang tot een ondersteunende en gestructureerde omgeving.
Verschillen:
- Mensen met autisme hebben vaak specifieke en repetitieve gedragspatronen en interesses, die niet noodzakelijk worden gezien bij mensen met alleen een verstandelijke beperking.
- Emotionele en gedragsproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten bij deze groep.
Het toevoegen van een autisme-perspectief kan zeker een meerwaarde hebben in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Het helpt om de unieke behoeften en uitdagingen van deze groepen beter te begrijpen en aan te pakken. Het is belangrijk om te erkennen dat de tools en benaderingen die effectief zijn voor mensen met alleen een verstandelijke beperking mogelijks moeten worden aangepast of aangevuld om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van mensen met zowel een verstandelijke beperking als autisme. Het vereist een holistische en op maat gemaakte aanpak om de beste resultaten te bereiken.
VOORWAARDE
Basiskennis van het kader van Anton Došen is een must, naast kennis over inschalen bij emotionele ontwikkeling.
WERKVORM EN METHODIEKEN
- doceertechniek aan de hand van onder andere PowerPoint
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- zelf ervaren
- casusbespreking
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- procesanalyse en evaluatie.
VOOR WIE
Orthopedagogen, begeleiders, psychologen, hulpverleners, begeleiders van hulpvragers … van alle leeftijden.
OVER DE LESGEVER
Els Ronsse studeerde in 1995 af in de klinische psychologie (UGent) en volgde daarnaast ook nog een integratieve psychotherapieopleiding. Ze werkte 15 jaar als orthoagoog bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Daarnaast opende ze in 2000 een eigen praktijk, gericht op mensen met autisme en een normale begaafdheid.
Naast haar werk als psychologe is ze werkzaam als lid van de Vlaamse regiegroep Sen-Eo en is ze actief betrokken bij de ACTrajecten georganiseerd door Autisme Centraal.
Els biedt naast individuele begeleiding ook auti-coaching en supervisie en vorming aan rond thema’s die met autisme en/of verstandelijke beperking te maken hebben.
CONTACTGEGEVENS
Els Ronsse
tel: 0497 83 78 26
mail: els@psysense.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
In overleg met de opleider
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.