Relaties begeleiden bij personen met een verstandelijke beperking - IN COMPANY
Na deze vorming kan je:
- de eigen visie omtrent relaties bij personen met een beperking duiden en kaderen binnen een maatschappelijke context
- de noden van cliënten omtrent het aangaan van relaties herkennen en gepast ondersteuning hiervoor vinden en/of zelf aanbieden
- het gespek over relaties aangaan met koppels en/of singles met een verstandelijke beperking en hiervoor diverse werkvormen inzetten.
Programma
Werk jij met personen met een beperking en wil je hen nog beter ondersteunen in het aangaan en vormgeven van relaties? Je begeleidt zowel singles als koppels en bent op zoek naar concrete tips?
Tijdens deze vorming krijg je de kans om jouw persoonlijke en professionele visie op relaties bij personen met een beperking te verkennen. Reflecteer over je eigen ideeën en overtuigingen en ontdek nieuwe perspectieven die je kunnen helpen bij je werk.
Via interactieve oefeningen en dialogen krijg je concrete en bruikbare handvaten om je cliënten effectiever te ondersteunen. Leer praktische vaardigheden om jouw cliënten te begeleiden in het aangaan en onderhouden van relaties. Ontdek hoe je hen kunt helpen bij het navigeren door de complexe wereld van sociale interacties en intimiteit.
Je krijgt een duidelijk kader om koppels met een verstandelijke beperking te begeleiden en leert hoe je hen concreet kunt ondersteunen bij het opbouwen van gezonde en respectvolle relaties.
Ga aan de slag met verschillende methodieken die je kunt inzetten om het gesprek over relaties aan te gaan. Deze praktische tools helpen je om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en je cliënten op een empathische en constructieve manier te begeleiden.
WERKVORMEN EN METHODIEK
Rode draad adhv een PPT met polls, kaders en handvaten. Veel uitwisseling in zowel kleine groep als grote groep en interactie om voorbeelden uit de praktijk te koppelen aan de kaders. Oefeningen rond waarden /normen en taalgebruik. Concreet uitproberen van educatieve pakketten en methodieken. Oplossingsgerichte intervisie.
OVER DE LESGEVER
Cathy De Feyter is orthopedagoog en seksuoloog. Ze geeft vorming en coaching aan jongeren en volwassenen met een beperking, ouders en professionele begeleiders over het thema relaties en seksualiteit. Ze praat graag over thema’s waar anderen van blozen, zoals ‘hoe raak je aan de praat’ tot ‘praten over kinderwens’.
VOOR WIE
Ondersteuners van personen met een verstandelijke beperking.
DUUR
2 dagdelen
CONTACTGEGEVENS
Cathy De Feyter
tel: 0486179026
mail:cathy.defeyter@hotmail.com
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.