Hechting bij personen met een verstandelijke beperking, veilig of onveilig - IN COMPANY

Na deze vorming kan je:
- onderscheid maken tussen hechtingsproblemen, hechtingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen
- kritisch kijken naar hoe je zelf omgaat met mensen met hechtingsproblemen
- begrip opbrengen voor het claimend gedag van mensen.

Programma

Ben je werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wil je beter begrijpen hoe hechtingsproblemen hun ontwikkeling en welzijn beïnvloeden? Schrijf je in voor deze vorming en leer hoe je bijdraagt aan een veilige hechting.

Wat ga je leren?
Belang van veilige hechting
Een veilige hechting is essentieel voor het ervaren van goede kwaliteit van leven. Het helpt je om bv gezonde relaties aan te gaan maar ook om te gaan met afscheid. Tijdens deze vorming leer je waarom hechting zo belangrijk is en hoe je dit kunt bevorderen bij je cliënten.

Gevolgen van onveilige hechting
Onveilige hechting kan leiden tot diverse problemen, zoals moeilijkheden in relaties en het omgaan met stressvolle situaties. Je krijgt inzicht in hoe onveilige hechting zich uit en wat de impact kan zijn op het gedrag van je cliënten, inclusief zelfverwondend gedrag.

Herkennen van hechtingsproblemen
We besteden veel aandacht aan het herkennen van hechtingsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Door de signalen tijdig op te merken, kun je beter inspelen op de behoeften van je cliënten en hen de juiste ondersteuning bieden.

Handvaten voor begeleiding
Je krijgt praktische handvaten en strategieën aangereikt om effectief om te gaan met hechtingsproblematiek. Deze tools helpen je om je cliënten te begeleiden naar een veiliger en stabieler emotioneel welzijn.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Inspelen op noden van cursisten, in die zin een redelijk 'open' aanbod.
Powerpoint, filmpjes, Mentimeter.

VOOR WIE
Leefgroepbegeleiders en anderen.

CONTACTGEGEVENS
Els Ronsse
tel: 0497 83 78 26
mail: els@psysense.be

SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
- Beamer en projectiescherm
- Flipchart
- Voldoende ruim lokaal om ook opgesplitst (in kleine groepjes) te kunnen werken
- Catering
- Nabijgelegen parkeerplaats

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 12 Maximum deelnemers: 20 Opleider: PsySense
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector