Inclusieve besluitvorming - IN COMPANY

Na deze vorming:
- kan je tijdens besluitvorming alle stemmen in de groep aan bod laten komen
- kan je omgaan met spanningen
- ken je tools die je meteen in de praktijk kan toepassen.

Programma

Komt het in jouw groep voor dat niet alle stemmen gehoord worden? Ontstaan er excuses, roddels en sabotage doordat mensen niet durven zeggen wat er gezegd moet worden? Ontdek dan hoe je met inclusieve besluitvorming alle stemmen kunt laten meetellen, zelfs de opstandige.

Kader:
- Basisprincipes van inclusieve besluitvorming: Leer de fundamenten om tot inclusieve besluiten te komen met een groep. Ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen gehoord wordt en dat alle perspectieven worden meegenomen.

Vaardigheden:
- Actief luisteren: Ontwikkel vaardigheden voor actief luisteren, zodat je de stemmen die normaal gesproken niet gehoord worden, kunt oppikken.
- Verbindend communiceren: Leer hoe je verbindend kunt communiceren, zodat alle groepsleden zich gehoord en gerespecteerd voelen.
- Effectief conflictbeheer: Ontwikkel strategieën voor het effectief hanteren van conflicten, zodat deze constructief bijdragen aan de besluitvorming.

Dynamieken:
- Herkenning van machtsdynamieken: Leer heersende machtsdynamieken te herkennen en begrijpen hoe deze van invloed zijn op de besluitvorming in de groep.
- Bevordering van gelijkheid: Ontdek hoe je gelijkheid binnen de groep kunt bevorderen en ervoor kunt zorgen dat alle stemmen gelijkwaardig worden behandeld.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Tijdens deze sessie wisselen we af tussen:
- we maken gebruik van een powerpoint om het algemeen kader + theoretisch onderbouwde inzichten te presenteren.
- gestructureerde uitwisselingsrondes, waarbij de klant in dialoog gaat met de lesgever en eigen collega’s. Zo is er ook voldoende ruimte voor intervisie aan de hand van de casussen ingebracht door de deelnemers.

VOOR WIE
Deze vorming is interessant voor iedereen die wil investeren in inclusieve besluitvorming binnen de eigen context.

DUUR
2 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
Tel:09 261 57 50
Mail: info@konekt.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 12 Maximum deelnemers: 20 Opleider: Konekt
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector