Kindgericht en ervaringsgericht spel in de buitenschoolse kinderopvang - IN COMPANY

Na deze vorming kan je:
- hoeken op een verrijkende manier inrichten en gericht werken met behulp van de talrijke tips en inzichten die zijn aangeleerd
- het spel van kinderen op een stimulerende wijze begeleiden, waarbij je de aangereikte methodes en technieken effectief kan toepassen
- op een speelse manier de sociale vaardigheden van kinderen vergroten, met de vaardigheden die tijdens de vorming zijn aangeleerd
- diepgaand reflecteren op de diverse vormen van spel en activiteiten die plaatsvinden in de kinderopvang, met de verworven kennis als leidraad.

Programma

In onze benadering van spel, onderscheiden we drie essentiële vormen: vrij spel, begeleid spel en geleid spel.

Vrij spel met uitdagingen
We geloven sterk in de kracht van vrij spel. Om ervoor te zorgen dat vrij spel blijft inspireren, creëren we speelplekken vol prikkelende uitdagingen en introduceren we voortdurend nieuw materiaal. Op die manier stemmen we nauwgezet af op wat kinderen nodig hebben om hun spel te verdiepen.

Actieve deelname
Soms stappen we zelf in de hoeken om actief deel te nemen aan het spel. We geven vorm aan rollen - "Als jij de mama bent, ben ik het hondje" - en introduceren op het juiste moment nieuwe impulsen. Dit stimuleert kinderen om het spel te herhalen en zich verder te ontwikkelen.

Begeleid spel
Er zijn momenten waarop we bewust aan begeleid spel doen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat we spelregels introduceren om het spel duidelijker en boeiender te maken, of dat we specifieke materialen aanreiken voor bepaalde activiteiten.

Onze aanpak draait om het wekken van de nieuwsgierigheid van kinderen en het bevorderen van hun trots op de creatieve inspanningen die ze leveren in hun spel.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- We gaan in filmpjes het spel van kinderen observeren.
- We bespreken de ervaringen van de begeleiders en reflecteren over hun werk in de opvang.
- We spelen spelletjes om kinderen spelgericht te leren omgaan met winnen en verliezen, met ivoegen en meespelen in een spel.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 6-12 jaar

DUUR
1 dag

OVER DE LESGEVER
Lies Ledegen is kindertherapeute en vormingswerker, sinds 2003 werkzaam in eigen praktijk Kroost te Heist-op-den-Berg.
Voorheen was ze kleuterleidster en zorgleerkracht in het Freinetonderwijs. Ze werkt voor diverse nascholingsdiensten.

CONTACTGEGEVENS
Tel: 0498/160189
Mail: info@kroost.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 20 Opleider: KROOST
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang