Maak het verschil van 30 miljoen 'Hoe kinderopvang mee het verschil kan maken in de strijd tegen kinderarmoede' - IN COMPANY
Na deze vorming:
- heb je kennis en inzicht in de kwetsbaarheid en gezinsarmoede in de opvang
- weet je hoe je het verschil kan maken in de strijd tegen kinderarmoede
- kan je nadenken over hoe je kwetsbare gezinnen kan onthalen en ondersteunen, dit aan de hand van MeMoQ-dimensie ‘ouderbetrokkenheid’
- heb je een actieplan voor casussen uit je eigen praktijk.
Programma
Deze workshop is voor opvanginitiatieven die graag mee de strijd willen aangaan tegen kinderarmoede.
In Vlaanderen groeit 1 op 7 kinderen op in armoede. Kinderopvang kan een groot verschil maken voor kinderen én gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen (van 9 maanden tot 2 jaar). Om te illustreren: kinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen horen tot 30 miljoen woorden minder woorden per jaar in vergelijking met kinderen uit modale gezinnen.
Samen denken we na over hoe jouw opvang het verschil kan maken voor kinderen én ouders uit kwetsbare groepen. We doen dit aan de hand van theorie en praktijkkennis recht uit de kinderopvang. Bij De Egeltjes werken we immers al 10 jaar met kwetsbare gezinnen. Deze expertise delen we graag met jullie.
Daarnaast brengen we ook een ervaringsdeskundige mee die vanuit haar bril een unieke inkijk geeft in de thema’s kwetsbaarheid en kinderopvang. We nemen de tijd en de ruimte om aan de slag te gaan met casussen en vragen uit jullie eigen opvang.
WERKVORM EN METHODIEK
- Theoretische inzichten rond kwetsbaarheid, de impact hiervan op jonge kinderen en hun gezin
- Inzichten vanuit de praktijk van De Egeltjes over hoe kinderopvang hierin van betekenis kan zijn
- Aan de slag met casussen
- Concreet aan de slag a.d.h.v. de MEMOQ dimensie ouderbetrokkenheid
DUUR
1 dagdeel
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.