Oud en jong maken samen de sprong: generaties op de werkvloer - IN COMPANY
Na deze vorming:
- heb je inzicht in generatieverschillen
- heb je een beter begrip voor de verschillende generatie binnen de opvang ontwikkeld
- ben je in staat om de unieke ervaringen, perspectieven en waarden van elke generatie te herkennen en waarderen
- heb je conflict hanterende vaardigheden ontwikkeld.
- kan je empathie en begrip tonen voor de behoeften en standpunten van anderen
- kan je constructief communiceren om tot duurzame oplossingen te komen.
Programma
Deze vorming wil kinderbegeleiders uit verschillende generaties voorzien van de nodige kennis, vaardigheden en inzichten om effectief samen te werken en een positieve, inclusieve werkomgeving te bevorderen.
Dit omvat het begrijpen en waarderen van de diverse ervaringen, perspectieven en expertise van elke generatie, evenals het oplossen van conflicten die kunnen ontstaan tussen deze generaties.
Door inzichten te bieden in de behoeften, communicatiestijlen en waarden van elke generatie, streven we ernaar om empathie en begrip te bevorderen tussen de generaties, wat resulteert in een werkomgeving waarin alle generaties zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen
WERKVORM EN METHODIEK
- Interactieve groepsdiscussies stellen deelnemers in staat om verschillende perspectieven over generatieverschillen te verkennen en te delen.
- Rollenspellen bieden praktische situaties waarin conflict oplossende vaardigheden kunnen worden toegepast en geoefend.
- Casestudy's bieden concrete voorbeelden van generatieconflicten en laten deelnemers strategieën ontwikkelen om deze aan te pakken.
- Reflectieve oefeningen helpen deelnemers om hun eigen attitudes en overtuigingen ten opzichte van generaties te onderzoeken en te heroverwegen.
- Teamactiviteiten bevorderen samenwerking tussen verschillende generaties en versterken het gevoel van gemeenschap binnen de cursusgroep
VOOR WIE
Alle medewerkers groepsopvang
DUUR
2 dagdelen
CONTACTGEGEVENS
Tel: 0471 97 22 23
Mail: info@degestreeptegiraf.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.