Samenwerken met ouders: waarom, wat en hoe? - IN COMPANY
Na deze vorming kan je:
- de meerwaarde zien van ouderparticipatie en de gepresenteerde uitgangspunten en handvaten hanteren
- de samenwerking met ouders in de opvang kritisch observeren
- acties opzetten om de samenwerking en afstemming met ouders nog sterker te maken.
Programma
Ouders zijn de eerste opvoeders van hun kind. Een goede afstemming en samenwerking tussen gezin en opvang is noodzakelijk? In deze vorming gaan we na hoe we met ouders kunnen samenwerken.
Waarom is een goede samenwerking nodig voor het kind, de ouders en de opvang? Welke voordelen kan dit opleveren? Hoe kan je het best de informatie-uitwisseling en communicatie vormgeven tijdens de dagelijkse breng- en haalmomenten, intake, wennen, ... ? Hoe kunnen we ouders uitnodigen om op verschillende manieren deel uit te maken van de opvang en te participeren? Elk gezin, elke ouder participeert daarbij op zijn of haar manier. Hoe kan je zorgen voor een aanpak op maat? We nemen verschillende vormen van samenwerken onder de loep en onderzoeken onze eigen praktijk.
Samen zoeken we naar actiepunten om het ouderbeleid in jouw opvang aan te pakken. We leggen ook de link met de inhoud van dimensie 6 ‘Gezinnen en diversiteit’ en de basiscompetenties van een kinderbegeleider.
WERKVORMEN EN METHODIEK
Presentatie, leergesprek, stellingenspel, oefeningen in groep, ervaringsuitwisseling, inleefoefeningen, filmfragmenten en praktijkvoorbeelden bespreken, reflectie- en doe-opdrachten uit methodieken als Kwaliteit Troef en MeMoSnaqs, casusbespreking, actieplan voor de eigen werking.
VOOR WIE
Teams groepsopvang
DUUR
2 dagdelen
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.