Sociaal emotionele ondersteuning van jonge kinderen - IN COMPANY
Na deze vorming:
- kan je stilstaan bij de emotionele ontwikkeling van kinderen en wat dit allemaal inhoudt
- heb je jouw rol verkend in de realisatie van pedagogische kwaliteit door in te zetten op emotionele ondersteuning
- ken je je sterktes in je manier van werken en ontdek je waar de kansen tot verbetering liggen rond emotionele ondersteuning
- weet je hoe je dagelijks kan inzetten op positieve relaties en sensitief-responsieve begeleiding.
Programma
Een baby of peuter kan soms onverklaarbaar boos worden of groot verdriet hebben. Soms is hij heel gehecht aan een knuffel of kruipt hij op je schoot in een vreemde omgeving. Andere keren lacht hij uitbundig of loopt hij uitzinnig van vreugde heen en weer.
Volwassenen kunnen bepaalde gedragingen niet altijd begrijpen. “Wees nu eens flink!”, “Je moet toch niet boos zijn?”, “Ga maar met de andere kindjes spelen.”
In deze vorming bespreken we de psychische en emotionele ontwikkeling van kinderen tot 3 jaar. We werken met voorbeelden die de deelnemers aanbrengen. We leren jonge kinderen goed begrijpen en er beter mee omgaan.
We gaan in op een sensitief-responsieve begeleidershouding, het inzetten op positieve relaties, omgaan met regels en afspraken en hoe te reageren op ongewenst gedrag. We leggen ook de link met de inhoud uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ dimensie 3 – emotionele ondersteuning.
WERKVORM EN METHODIEK
Presentatie en leergesprekken worden continu afgewisseld met oefeningen voor de deelnemers om inzichten zelf te ontdekken of toe te passen: stellingen, quizvragen, casussen, reflectievragen, analyse van eigen voorbeelden en handelen, … Er is continu ruimte om de eigen vragen en casussen in te brengen.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang baby’s en peuters
DUUR
1 DAG
CONTACTGEGEVENS
Timothy Verhulst
Tel: 09 232 47 36
Mail: info@vcok.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.