Toegepaste inleiding systeemtheoretisch werken - IN COMPANY

Tijdens deze vorming:
- maak je kennis met de basis van systeemtheoretisch denken
- maken de deelnemers hypotheses over gezinnen, zodat er iets aangenamer gewerkt kan worden met een geheel
- kan je verschillende individuele vragen 'aan elkaar te knopen'
- kan je een taal geven aan samenhangdenken
- kan je vele verschillende perspectieven innemen binnen een systeem
- kan je enkele systeemtheoretische ingangen gebruiken in het aangaan van moeilijke gesprekken waar veel verschillende standpunten samen vertegenwoordigd zijn.

Programma

Wil je je kennis verdiepen over systeemtheoretisch denken en leren hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse praktijk? Wil je effectief omgaan met casuïstiek en gesprekken met meerdere personen beter structureren? In deze vorming oefenen we deze kennis en vaardigheden.

Systeemtheoretisch denken vs. intrapsychische denkkaders
Leer hoe systeemtheoretisch denken zich verhoudt tot intrapsychische denkkaders. Begrijp de verschillen en overeenkomsten en ontdek de unieke kracht van de systeemtheorie in de hulpverlening.

Casuïstiek vanuit een systeemtheoretische basishouding
Ontwikkel een systeemtheoretische basishouding en pas deze toe bij het analyseren en bespreken van casuïstiek. Leer hoe je vanuit een holistische benadering naar cases kunt kijken en benaderen.

Gemeenschappelijke interpunctie in gesprekken
Gebruik gemeenschappelijke interpunctie als ingang voor gesprekken met meerdere personen. Ontdek hoe deze techniek je kan helpen om gesprekken beter te structureren en te leiden, waardoor alle betrokkenen zich gehoord en begrepen voelen.

Deze vorming biedt je:
- Diepgaand inzicht: Een grondige vergelijking van systeemtheoretisch en intrapsychisch denken, waardoor je een bredere kijk krijgt op je vakgebied.
- Praktische handvatten: Concrete tools en technieken om systeemtheoretisch denken te integreren in je analyse en bespreking van casuïstiek.
- Verbeterde gesprekstechnieken: Vaardigheden om gesprekken met meerdere personen effectief te structureren en te leiden, met behulp van gemeenschappelijke interpunctie.

WERKVORMEN EN METHODIEK
De opbouw van de dag en de afwisseling tussen theorie en oefening stelt de deelnemers in staat om op basis van enkele stevige theoretische fundamenten zelf verder na te denken over hun dagelijkse praktijk en concrete casussen.

VOOR WIE
Mensen die werken met mensen

DUUR
2 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
Tel:03/237 01 52
Mail: secretariaat@iaac.eu

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 14 Opleider: Interactie-Academie VZW
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector