Uitdagende begeleidingen - IN COMPANY

Na deze vorming:
- heb je duidelijkheid wat onder 'uitdagende begeleidingen' kan begrepen worden.
- ken je het kader van de toolbox 'uitdagende begeleidingen' met de 5 pijlers en kan je per pijler enkele handvaten benoemen. Het kader biedt houvast om met cliënten aan de slag te gaan.
- kan je deze ook toepassen in concrete casussen.
- heb je weet van het bestaan van de toolbox en weet je hoe je deze praktisch kan gebruiken.
- kan je door de interactieve toolbox navigeren.
- kan je de voorbeelden en oefeningen toepassen op verschillende doelgroepen en werkingen.

Programma

Ben je op zoek naar een dynamische en praktische manier om de begeleidingsvaardigheden van je team te versterken. Plan dan onze vorming ‘uitdagende begeleidingen’ in je organisatite. Tijdens deze inspirerende dag maak je uitgebreid kennis met onze interactieve toolbox, ontworpen te ondersteunen bij uitdagende begeleidingen. Ook ontvang je een login voor deze toolbox zodat je verder mee aan de slag kunt.

Wat kun je verwachten?

Diepgaande inhoud en praktisch gebruik
We beginnen de dag met een introductie over het begrip ‘uitdagende begeleidingen’ en verkennen vervolgens de vijf pijlers van onze toolbox:
- Connection: Leer hoe je verbindend kunt werken, zowel als doel en als middel, en streef naar relationele continuïteit.
- Pause: Ontdek technieken om situaties te stabiliseren, overzicht te creëren en rust te brengen.
- Play: Stimuleer talentontwikkeling en werk trajectmatig volgens het kunnen van je cliënt.
- Download: Leer hoe je duurzame resultaten kunt integreren in het leven van je cliënt.
- Share: Verken manieren om het netwerk van je cliënt uit te breiden en ondersteuning te verdelen.

Creatieve oefeningen en reflectiemomenten
Per pijler doen we creatieve oefeningen zoals stellingen, rollenspellen, brainstormsessies en collages. Deze activiteiten bundelen bestaande inzichten uit diverse theoretische kaders, waaronder emotionele ontwikkeling, Nieuwe Autoriteit, oplossingsgericht werken en outreachend werken.

Na elke oefening bieden we praktische handvaten en nemen we de tijd voor reflectie. Je houdt hierbij een specifieke cliënt voor ogen en overweegt welke reflectievragen uit de toolbox je kunnen helpen om dieper na te denken over hun begeleiding.

Casestudy’s als rode draad
Elke pijler wordt afgesloten met een verdieping van een casestudy die als rode draad door de dag loopt. Bijvoorbeeld, voor de pijler 'connection' onderzoeken we hoe de handvaten en reflectievragen uit de toolbox kunnen bijdragen aan een fictieve casus.

Aan het einde van deze opleidingsdag weet je precies hoe je de interactieve toolbox kunt hanteren en integreren in je dagelijkse begeleidingspraktijk. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten, concrete handvaten en de vaardigheid om uitdagende situaties met meer vertrouwen en effectiviteit aan te pakken.

WERKVORM EN METHODIEK
We werken ervaringsgericht, met verschillende oefeningen, die bij de ene pijler meer aangestuurd zijn vanuit de lesgevers (bv. stellingen, een oefening aan de hand van foto's), bij de andere pijler eerder inzetten op een ruimere uitwisseling van de deelnemers (bv. collage, een brainstormoefening). Door per pijler met oefeningen te werken, worden inzichten meer geïntegreerd in het denken van de deelnemers. De opleiding vraagt een actieve houding. Er is geen voorkennis of jarenlange ervaring nodig; ieder die in de sociale sector aan slag is, kan met diens eigen recente ervaringen deelnemen en inhoud aanbrengen. Sommige deelnemers ervaren (delen van) de aangereikte inhoud als nieuw, anderen zien het eerder als een welkome opfrissing en zien de meerwaarde voornamelijk in de bundeling van de verschillende kaders, alsook de praktische, concrete toepassing ervan. Uit elke pijler worden enkele thema's gekozen, die, naar onze inschatting, voor een ruim publiek wenselijk zijn om dieper op in te gaan. Denk aan bv. het werken rond motivatie en het omdenken van situaties: dit zijn thema's die we uitwerken in de opleiding, vanuit de pijlers 'play' en 'pause'. In de toolbox staan er echter nog meer handvaten en reflectievragen onder deze pijlers. Op die manier geven we voldoende inhoud mee doorheen de dag, en triggeren we de deelnemers voldoende om verder met de toolbox aan de slag te gaan. Via de casestudy komen we tegemoet aan onze doelstelling om deelnemers te ondersteunen in het gebruik van de toolbox. Per pijler navigeren we immers door deze toolbox, om de casestudy te bespreken.

VOOR WIE
Begeleiders, verantwoordelijken, orthoagogen, stafmedewerkers, ... uit de brede sociale sector.

DUUR
2 dagdelen

CONTACTGEGEVENS

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 25
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector